İçindekiler
Kapıda meydana gelen boya lekelerinin çıkarılması için yapılması gereken ilk işlem hızlı şekilde hareket etmektir. Bu sayede kısa süre içinde boya lekelerinden kurtulmak mümkün hale gelir.
Kapıdaki Boya Lekeleri Nasıl Çıkar?
Kapılara yanlışlıkla bulaşan boya lekeleri hem görsel olarak rahatsız edici olabilir hem de uzun süre temizlenmediğinde çıkarması zor hale gelebilir. Neyse ki, kapı yüzeylerine zarar vermeden bu lekeleri temizlemenin pratik yöntemleri mevcut. Peki, hangi adımları izleyerek kapıdaki boya lekelerini çıkartabilirsiniz? Çözümleri aşağıda bulabilirsiniz:
Su İle Temizleme Yöntemi
Kapılardaki boya lekesi nasıl çıkar kapsamında hangi yöntem ile temizlik yapılırsa yapılsın önemli olan yapılan olan müdahalenin süresidir. Ahşap ya da farklı kapı modellerinde boya lekesi kurudukça lekenin çıkması da zorlaşmaya başlar. Özellikle de yağlı boyalar kuruduğunda zorlaşır. Boya lekesi meydana geldiğince hemen su ile ıslatılan bez ile leke alınmalıdır. Bu sayede leke hemen çıkar ve sorun ortadan kalkar. Su ile müdahalede zaman oldukça önemlidir.
Camdaki Boya Lekelesi Nasıl Çıkar? Nasıl Temizlenir? Yazımızı Burdan Okuyabilirsiniz.
Ağartıcı İçeren Deterjan İle Temizleme Yöntemi
Gerekli Malzemeler
- Ağartıcı deterjan
- Su
- Nemli bez
Islak bez yardımı ile temizleme konusunda zorluklar yaşıyorsanız deterjan kullanımını tercih etmelisiniz. Nemli bir bezin üzerine ağartıcı içeriği bulunan deterjan dökün ve bu deterjan ile bezi ovalayın. Bu kapsamda beyazlar için kullanılacak olan deterjan iyi bir tercih olacaktır. Hazırlanan bu bez ile boya lekesi olan bölgeler silinir. Tam anlamı ile boya lekesi geçmezse deterjan uygulamasını tekrar yapın. Bu sayede lekeler kolayca çıkar. Boya lekesi çıkarıldıktan sonra mutlaka nemli bez yardımı ile bu bölge durulanmalıdır.
Tiner İle Temizleme Yöntemi
Tiner boyaların inceltilmesi adına kullanılan kimyasal bir üründür. Özellikle de kapılarda bulunan yağlı boya lekeleri için fayda sağlar. Yanıcı özelliği bulunmasından kaynaklı olarak her daim dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Lekenin olduğu bölgeye bez yardımı ile tiner uygulaması yapın. Kuruyan boya lekesi mevcutsa mutlaka bu uygulama birkaç kez yapılmalıdır. Boya lekesi çıktıktan sonra duru su ve bez ile bölge silinir. Bu sayede tiner kokusu da ortadan kalkacaktır.
Boya Lekesi İçin Diğer Uygulama Çeşitleri
Terebentin Kullanımı
Gerekli Malzemeler
- Yumuşak temiz bez
- Terebentin
Özellikle sadece su yardımı ile çıkartılmaya çalışılan yağlı boyalar ahşap üzerinde kalır. Bundan dolayı yapılacak olan uygulama terebentin ile boya lekesi çıkar. Temiz bezi terebentin ile ıslatın. Bezi tamamen ıslatmak yerine lekenin silineceği bölgesini ıslatmak yeterli olacaktır. Boya lekesi olan bölge bu bez yardımı ile silindiğinde kolayca çıkar. Ardından bezi durulayın ve tekrardan terebentin ile ıslatın. Lekeli olan bölgeyi tekrar sildiğinizde boya çıkar ve kesinlikle leke kalmaz. Su ile bölge durulanmalı ve ardından kurulama yapılmalıdır.
Keten Tohumu Kullanımı
Özellikle kuruyan boya lekesi keten tohumu yağı ile çıkar. Bir beze bu yağı damlatın ve sorun olan bölgeye damlatın.
Alkol Bazlı Kolonya Kullanımı
Gerekli Malzemeler
- Denatüre alkol
- Temiz bir bez
Su kullanımı yaptıktan sonra işe yaramadığını gördüyseniz alkol bazlı kolonya kullanımını tercih etmelisiniz. Temiz bir bezin üzerine denatüre alkol dökülür. Bezin tamamen ıslak olamaması önemlidir. Yani alkol ile bez nemlendirilmelidir. Nemlendirilen bez ile boyanın olduğu bölge iyice silinir. Bez durulanır ve tekrardan alkol ile nemlendirilerek boya lekelerinin olduğu bölge tekrardan silinir. Bu işle gerekirse birkaç kez daha tekrarlanmalıdır. Boya lekeleri tamamen çıktığında bölge su ile iyice durulanır. Durulanmanın ardından mutlaka kuru bez ile kurulanma işlemleri yapılmalıdır.