Ev Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Temizliğin Püf Noktaları

ev temizliği yapılırken nelere dikkat edilmelidir

Evimizin her köşesinin hijyenik olmasını elbette ki isteriz. Bunun için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Peki ev temizliği nasıl yapılır? İşte püf noktaları…

Mutfak Temizliği

 

Mutfak kadınların en çok vakit geçirdiği alanlardandır. Her gün çeşit çeşit yemekler hazırlarlar ve mutfaktaki zorlu lekelerle mücadele ederler. Mutfakta yaşanabilecek kazalar sonucu tezgah üzerinde veya yerlerde çeşitli lekeler meydana gelir. Bu lekelerle baş etmek her zaman kolay olmayabilir.

Mutfakta en sık karşılaşılan lekeler yağ tabanlı lekelerdir. Bu lekelerle mücadele etmek istiyorsanız güçlü yağ çözücülerden olan asidik çözeltilerden yararlanmalısınız.

Sıradan deterjanların çıkaramadığı lekeleri asitli çözeltilerle çıkarabilirsiniz. Buzdolabı gibi beyaz eşyaların hijyeni oldukça önemlidir. Buzdolabının her hafta boşaltılıp temizlenmesi gerekir. Öncelikle buzdolabındaki yiyecekleri çıkarın ve buzluk dahil tamamen boşalttıktan sonra fişini çekin. Ardından rafları bulaşık deterjanı ve su ile hazırladığınız çözeltiyle silin ve durulayın. Buzdolabının içi için yağ çözücü kullanmanızda fayda vardır. Durulama suyuna biraz sirke eklemeniz kötü kokuları gidermeye yardımcı olacaktır. Ocak temizliği için krem temizleyicileri tercih etmelisiniz. Yağ lekelerini çıkarmak için yine bulaşık deterjanından yararlanabilirsiniz. Amonyak içeren temizleyicilerden kaçının. Tezgah temizliğinde asitli çözeltilerden kaçının genelde yağ lekeleriyle mücadele ediyorsanız benzin ile temizliği sağlayabilirsiniz.

Banyo Temizliği

Banyolarımız su ile en fazla temas eden alanlardır. Zamanla su ve sabun artıkları banyonun duvarlarını ve duşakabini ele geçirebilir. Bu yüzeylerden lekeleri çıkarmak için su ve sabun yeterli olmayabilir. Yeni bir eve yerleştiğimizde özellikle banyo temizliğine çok önem vermeliyiz.

 

Seramik yüzelerdeki kirleri temizlemek için en etkili yöntem asitli çözeltiler olacaktır. Mermer ve granit yüzeylerde bu ürünleri kullanmanız sakıncalı olacaktır.

Banyonun en fazla kirlenen alanı şüphesizki tuvaletlerdir. Tuvaletlerde hijyeni sağlamak için günlük temizliğinde beyaz sirke kullanabilirsiniz. Tuvalette oluşan kireç oluşumlarını yok etmek için en etkili yöntem ise karbonattır. Karbonat ve limon suyu ile kireç lekelerini yok edebilirsiniz. Duşakabin temizliği için en ideal yöntem beyaz sirkedir. Su lekelerini ve kireç oluşumlarını yok eder. Duşakabindeki inatçı lekeleri temizlemek için boraks tozundan yararlanabilirsiniz. Fayans aralarını temizlemek içinse hidrojen peroksit veya amonyak gibi güçlü bir çözeltiden yararlanmalısınız.

Halı Temizliği

Halılar gün içinde en çok kir ve toza maruz kalan yüzeylerdir. Her zaman yıkama ihtimalimiz olmadığı için pratik ve yeni yollar ararız. Özellikle rutubetli evlerde halılarımız küf lekelerine maruz kalabilir. Bu tip lekeleri çıkarmak için ve günlük temizlik için tavsiyelerimize kulak vermelisiniz.

Halı yüzeyi derin gözenekli bir yüzeydir ve buradaki lekeleri temizlemek bir hayli zordur. Halı temizliğinde dikkat edilmesi gereken ilk kural halılardaki meyve suyu ve yemek artıkları için kesinlikle bastırarak ve fırçalayarak temizlenmemesidir. Bu lifleri yıpratır ve lekelerin derine işlemesine sebep olur.

Halıdaki yağ lekeleri için en kesin çözüm amonyak ve su çözeltisidir. Bu çözeltiyle hem zorlu yağ lekelerini hem de mürekkep ve boya lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Halıların günlük temizliğinde sirke kullanımı tavsiye edilmektedir. Sirke hem toz ve rutubet lekelerini çıkaracak hem de halının liflerini parlatmaya yarayacaktır. Bir diğer etkin temizlik maddesi de bulaşık deterjanı ve su çözeltisidir. Günlük kullanıma uygun olan bu çözeltiyle halıdaki bir çok lekeyi yok edebilirsiniz.

Döşeme ve Mobilya Temizliği

Döşeme ve mobilyalarımız gün içinde çeşitli lekelere maruz kalabilir. Koltuklarımızın temizliği için sıradan deterjanları kullanmak doğru olmayacaktır. Ancak toz ve benzeri oluşumları önlemek için koltuklarınızı gün aşırı vakum ile temizleyebilirsiniz.

Deri koltuk temizliğinde kullanılacak malzemeler daha farklıdır. Deri bakımını düzenli yapmak önemlidir. Deri koltuklar için özel olarak üretilmiş krem tarzı temizleyiciler her zaman kullanılabilir. Bunun dışında mürekkep lekesi gibi zorlu lekeler için aseton veya hidrojen peroksit kullanımında sakınca yoktur.

Mobilyalarınızın parlak ve toz tutmayan yüzeylere sahip olması için temizlik suyunun içine bir kaç damla gliserin damlatmanız ve tüy bırakmayacak mikrofiber bir bezle toz almanız etkili olacaktır. Ayrıca bu yöntemi ev içindeki ahşap kapıları temizlemede de kullanabilirsiniz. Koltuklarınızdaki lekeler için beyaz sirke ve su karışımından yararlanabilirsiniz. Koltuktaki yağ lekeleri için saç spreyi az bilinen ancak çok etkili yöntemlerdendir. Ayrıca daha zorlu lekeler için amonyak ve su çözeltisinden yararlanabilirsiniz.

Tül ve Perde Temizliği

Tül ve perdelerinizin temizliği için pratik yöntemleri burada bulabilirsiniz. Tül ve perdeler gün içinde güneş ışınlarına maruz kalarak solabilir veya çeşitli lekelere maruz kalabilirler. Tül perde temizliğinin püf noktaları çeşitli yöntemler halinde sıralanabilir.

Tül ve perdeyi günlük olarak kumaş fırçasıyla fırçalamak ideal bir temizlik yolu olacaktır. Düzenli bakımını yaptığınızda tül ve perdeyi sık sık yıkamanıza gerek kalmayacaktır. Sık yıkama kumaşlara zarar verebilir.

Pratik temizleme yolları arasında en kullanışlı olanı buhar ile temizlemedir. Narin kumaşlar için makinede yıkama yıpratıcı olabilir. Bunun için geliştirilmiş buhar makinesiyle pratik bir şekilde perde ve tüllerinizi temizleyebilirsiniz. Ayrıca tüllerin ekstra beyazlığa kavuşması için yıkama sırasında beyaz sirke kullanmanız işe yarayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir